Tomův Blog

Cukroví

Cukroví, Vánoce, dárky, sníh…   Asi každý z nás se těší na Vánoce. Těšíme se na zvyky a tradice. Těšíme se prostě na tu vánoční atmosféru, pečení cukroví, balení vánočních dárků a chvíle odpočinku. Naše domovy provoní jehličí, vůně cukroví a teplého punče nebo svařáčku. Napadlo mě přichystat pro vás pár „zdravějších“ tipů na vánoční...

Dýně

Dýně jako symbol podzimu všichni jistě známe. Nemám na mysli vyřezávání dýni na americký Haloween, který se bezpochyby spojuje s památkou Všech svatých, ale myslím to jako čas, kdy tato úžasná zelenina dozrává a tím nastává i podzim v našich kuchyních. Všichni si jistě pamatujeme ze školních let dýňový kompot. Někomu chutnal, ale spíše si...

Video kurzy vaření

Ryby

Ryby A je to tady, prosinec a s ním i čas dopřát si zase po roce nějakou tu rybičku! Kdo ochutnal čerstvou rybu, ten jistě ví, že je to opravdu pochoutka. Pouze ti, co jedli rybu nečerstvou, nebo několikrát zmraženou a rozmraženou, ano ti mohou říci, že je ryba nedobrá a smrdí. Čerstvá ryba z českého rybníku...

Sůl

Sůl nad zlato „Něco mi tam chybí, ochutnej!“ „Přisol to a bude to prima“. Hlavně opatrně s tou solí! Jsi na sůl ještě malý! Dost, už víc nesol! Je ta sůl vlastně nad zlato nebo jak to všechno s tou solí je? Pojďme se na to podívat trochu blíže. Sůl, kde se vlastně vzala? Pokud budeme...

Červená řepa

Červená řepa – učiněný poklad Červená řepa, má své milovníky a taky odpůrce, pokud patříte mezi ty, co červenou řepu milují, věřte, že máte v rukou učiněný poklad, co se týče prospěšnosti a obsahu důležitých látek pro naše tělo. Zvláště v tomto období, kdy se počasí rychle mění a výkyvy teplot jsou na denním pořádku,...

Tuk, kde všude se ukrývá a jaké potraviny ho obsahují?

Ťuk, ťuk tady tuk. Kdyby zaklepal všude tam, kde se vyskytuje, nemuseli bychom řešit jednu z nejhorších „nemocí“ našeho věku: obezitu a z ní vznikající množství zdravotních komplikací od poruch kardiovaskulárního systému a metabolismu až po pravděpodobnost, že si uženete cukrovku. Tuk je velmi potřebný! Tuk sám o sobě naše tělo potřebuje. Tuk napomáhá správné funkci našeho...

Jablka a hrušky, jak je spracovat a uskladnit.

Jablíčka a hrušky Máme tu podzim, čas sklizně jablek a hrušek. Ale co s velkou úrodou? Opět jsem si vzpomněl na babičku, která vždy vše zužitkovala. Když jsme pracovali na zahradě, obírali ovoce, tak nám uvařila horký čaj z bylinek, kterých měla plnou zahrádku, osladila medem a na svačinu nám dala její výbornou vaječinu nastavenou...

Podzim a sezónní potraviny

Podzime, vítej! Každý z nás vnímá jistě podzim jinak, někdo se na něj těší, někdo ho nemá rád právě pro změnu počasí, časté deště, vítr a vůbec, bývá tak sychravo.  Já osobně ho mám moc rád, vždycky jsem se jako malý kluk těšil, jak začnou konečně růst hřiby. Jak děda vytáhne svůj hřibový klobouk a...

Zavařujeme II.

Zavařovačky kam se podíváš! Jestli toho ještě nemáte dost, mám pro vás ještě pár dobrých tipů, kterými se bavím i já v těchto dnech. Zrovna dnes ráno jsem ještě sklidil na zahradě pěkně velikou mísu rajčat, takže jakmile dopíšu tento článek, mam o zábavu postarané! Zavařujeme kořenovou zeleninu Co s kořenovou zeleninou, když uskladnit ji, je...

Zavařujeme

Už to máme tu. Někdo se na sezonu zavařování těší, jiný zavařuje, protože by měl a někdo to nedělá vůbec, protože si raději vše koupí. Ale proč? Vždyť to může být zábavné. Vzpomínám si na své dětství, kdy u prababičky se zavařovalo ve velikém. Regály ve sklepě byly plné všeho možného, všude samá zavařovačka. Ať...