Tomův Blog

Palačinky

Snídaně

Dobré ráno! Říká se, že snídaně, je základ dne! To jak posnídáme, určí náš následující den.  Že je nezdravé fungovat s prázdným žaludkem, že díky snídani máme energii, tudíž nám to lépe myslí, tráví, hubne… Rozhodnutí, zda snídat či nesnídat, nechám na Vás.  Protože vím, že spousta lidí naopak nesnídá a ta druhá část si svůj den neumí...

Luštěniny

Luštěniny   Pojďme se v tomto článku zaměřit na luštěniny, co to vlastně je za potravinu, proč bychom je měli zařazovat, co obsahují a konečně, co dobrého z nich uvaříme. Pojďme na to. Luštěniny se konzumovaly již od pradávna, po několik tisíciletí. První historické zmínky o nich pochází z Asie, například z území dnešního Thajska a Číny, také ze Střední Ameriky i oblasti Středomoří. Víme také, že...

Brambory

Brambory……. co o nich možná nevíte?

Mám rád podzim pro jeho barevnost, pro stále silné slunce, které hřeje při odpoledních procházkách.  Symbolem podzimu je pro mě také les a houby, čas sklizně a skladování, zimování zahrádky, prvního burčáku, švestek, jablek, ale taky brambor. Proč právě brambor? Protože když si vybavím podzim, první co mi přijde na mysl je oheň a úplně černý, pečený a šíleně horký...

Velký zázrak mrkev

Velký zázrak MRKEV V dnešním článku se podíváme na „malý velký“ zázrak jménem mrkev. Jak jistě víme, tato výborná zelenina je dostupná po celý rok, nyní však nastává pomaličku období, kdy můžeme koupit mrkev tuzemskou, nebo nám pomaličku bude dozrávat ta naše „bio“ ze zahrádky.  Tato dvouletá rostlina je původem v podstatě neznámá.  Lidé se domnívají, že mrkev se...

Smoothies

Smoothie Jako pojem smoothie se obecně považuje nápoj buď z ovoce, zeleniny nebo jejich kombinace. Rozdíl oproti čerstvým džusům je ten, že smoothie obsahuje celou část suroviny, která je rozmixovaná do hladké, krémové konzistence. Tento koktejl je doslova vitamínová bomba a je velice populární. Výhodou je, že můžeme konzumovat po celý rok díky sezóním úrodám ovoce a zeleniny. Smoothie se...

Vítej jaro!

Vítej Jaro! Každý z nás se na jaro těší z různých důvodů. Kdo by neměl rád první hřejivé sluníčko, probouzející se stromy, rozkvetlé louky a zpívající ptáčky. Všeobecně máme tendence začínat nové, ať už jsou to úklidy, uspořádání všeho, změny nebo odlehčení jídelníčku, úklid v šatníku a odhazovaní kabátů, teplé počasí a slunečné dny k tomu přímo vybízí.  Já vás vybízím k tomu, abyste...

Polévka na zahřátí

Za okny panuje zima, nemusí to však znamenat, že máme všude kupy sněhu, ono někdy stačí i takové to sychravé a mrazivé počasí co nám vleze až do kostí. A jediné, co funguje na prohřátí, je teplé a hutné jídlo. Dnes Vám dám tip na moc dobré a hutné polévky, které fungují. Ano, u nás na Valašsku je nejlepší na zahřátí slivovice, ale myslím, že všichni...

Jednohubky – nejen silvestrovské

Rajčatová salza, guacamole, játra v červeném oleji, švestky ve slanině Klasické jednohubky s česnekovou pomazánkou nebo chlebíčky s vlašákem jsou jistě fajn, ale pokusím se vás letos inspirovat trochu létem a odlehčenými dobrotami, které jsou typické pro jižní národy. Právě tyto národy i díky horku večeří až večer a právě během dne si připravují tyto malá pestrá občerstvení. Scházejí se u toho,...

Svařák, punč, pečený čaj – tak trochu netradičně

Růžový zázvorový svařák, punč s vanilkou, slezská vařonka i pečený čaj. K zimě neodmyslitelně patří Vánoce, sníh a lyžovala. No prostě kouzelná bílá zima a k tomu něco teplého na zahřátí. Neznám nic lepšího, než si po mrazivé procházce nebo času stráveném na sjezdovce dát něco teplého, klidně i trochu ostřejšího na zahřátí. Nejlepší je horká polévka a hned po ní teplý nápoj. Pro inspiraci jsem pro...

Kapr

Pár tipů nejen na štědrovečení tabuli Už od pradávna je kapr považován za rybu, co si každoročně servírujeme právě na štědrovečerní menu.  A proč právě kapr? Kdysi nebyl kapr považován jako maso a bylo tradicí mít postní jídlo, takže se právě kapr jevil jako nejlepší varianta. Navíc ryby byly snadno dostupné. Avšak nebyl to jen kapr, jedly se i další sladkovodní...