Polévka na zahřátí

Za okny panuje zima, nemusí to však znamenat, že máme všude kupy sněhu, ono někdy stačí i takové to sychravé a mrazivé počasí co nám vleze až do kostí. A jediné, co funguje na prohřátí, je teplé a hutné jídlo. Dnes Vám dám tip na moc dobré a hutné polévky, které fungují. Ano, u nás na Valašsku je nejlepší na zahřátí slivovice, ale myslím, že všichni návštěvníci hor si s velkou chutí vždycky dají kyselici a až potom třeba čaj a slivovici J

Na chladné období je nejvhodnější volit takové polévky, které nás skutečně zasytí a zahřejí. Takže volíme ty hutnější, nejrůznější krémové, nebojte se ani obilovin a luštěnin. Nejen, že své tělo zahřejete, ale díky obilovinám a luštěninám dodáte tělu kvalitní sacharidy a tím pádem i energii. Jak už naše babičky říkaly, polévka je základ a ne jinak je tomu i dnes.

 

Mrkvová polévka s černou čočkou a zázvorem

(4 porce)

Potřebujeme: 5 velkých mrkví, 200 g celeru, 2 stroužky česneku, cibuli, vývar 1 litr, černou čočku- 230g (můžete nahradit červenou, zelenou nebo klasickou), máslo na restování a olivový olej, koření – tymián, zázvor čerstvý asi 2 cm, sůl, pepř

Mrkev a celer si načistíme a dáme na plech, pokapeme oliváčkem, osolíme a pečeme asi 20 minut při 180 stupních. Pak vezmeme hrnec, rozpustíme na něm máslo a opražíme si cibuli na jemno nakrájenou, pak přidáme česnek a nastrouhaný zázvor, necháme lehce zezlátnout, ale pozor, aby se česnek nezačal pálit, byl by hořký. Přidáme tymián, sůl a pepř z mlýnku. Necháme chviličku rozvonět tymián. Nyní je čas na upečenou zeleninu, tu přidáme do hrnce, krátce zamícháme a zalijeme vývarem. Necháme ještě provařit asi 30 minut pozvolna. Já polévku ještě mixuju tyčovým mixérem. Ale je výborná i tak. Černou čočku vaříme zvlášť asi 20-30 minut. Po uvaření jí přidáme do polévky. Podávejte klidně zastříknutou smetanou nebo s oříškem zakysané smetany. Je výborná s čerstvým kváskovým chlebem.

 

Bramboračka

(4 porce)

Potřebujeme:

1 cibule, 2 velké brambory, 200 g celeru- asi čtvrtka, 2 větší petržele, 4 střední mrkve, 3 stroužky česneku, sádlo- asi 3 lžíce, hladká mouka – 2 lžíce, sušené houby – 2 hrsti, vývar – 1litr, majoránka, pepř, sůl a kmín, hladkolistá petržel

Nejprve si načistíme a nakrájíme na kostičky zeleninu. Sušené houby spaříme horkou vodou a necháme odstát. Na sádle a cibuli si uděláme jíšku. Cibuli necháme zesklovatět na sádle a pak ji zaprášíme moukou. Opékáme do zlatova. Zalejeme vývarem a přivedeme k varu. Pak vložíme zeleninu, houby, koření a vaříme do měkka. Ke konci vaření přidáme utřený česnek, aby neztratil aroma. Polévku podáváme ozdobenou hladkolistou petrželí. V bramboračce je také výborná vařená pohanka. Na 4 porce přidávám asi 150g v suchém stavu. Vařím ji přímo v polévce asi 20 minut před podáváním. Dobrou chuť.

 

Pravá valašská kyselica

Na kyselici je nejlepší domácí kysané zelí, které jsme si před zimou našlapali. Ne jen díky tomu, že víme, co v něm máme, ale i díky úsilí, které jsme mu věnovali a samozřejmě chuť a kvalita. Klobásky také kupujte, co nejkvalitnější, protože tato polévka a hlavně naše těla si to zaslouží.

(4 porce)

3 velké brambory, 3 klobásy, kysané zelí 750 g, sušené hříbky – hrst (nemusí být), smetana ke šlehání 250 ml – můžeme nahradit zakysanou, máslo na zjemnění, vodu asi 2 litry – podle toho jak chcete mít polévku hustou, ocet, kmín, pepř celý, bobkový list, sůl, cukr, mouka na zahuštění 3 lžíce

Zelí vycedíme, ale vodu si ponecháme a můžeme zelí také lehce propláchnout, pak překrájíme na menší kousky. Zelí dáme do hrnce společně s vodou, osolíme, přidáme koření a vaříme do měkka. Brambory nakrájíme na malé kostičky a vaříme do měkka v samostatném hrnci, jakmile jsou hotové, tak je vycedíme. Na malém množství tuku opečeme klobásky nakrájené na malé kousky nebo půlměsíčky a přidáme vařit k zelí. Přidáme také houby, které vymačkáme a lehce překrájíme, vodu z hub vylijeme. Jakmile cítíme, že zelí už bude uvařené, tak si rozmícháme mouku ve smetaně a přidáme k zelí. Podle chuti dochutíme solí, pepřem a cukrem. Pokud chceme mít polévku kyselejší, tak přilijeme vodu ze zelí, případně trochu octu. Přidáme uvařené brambory. Nakonec můžeme přidat máslo na zjemnění. Podávejte s oříškem zakysané smetany.

 

Boršč

Tuto polévku u nás vždycky vařil děda, a taky že stála za to! Jako dítěti mi přišla opravdu pracná a složitá už jen díky tomu, že ta kuchyň po jeho zásahu byla jak po výbuchu a babička nadávala na to nádobí. Holt to měli rozdělené, děda vařil, babička to po něm uklízela. Nevím, co bylo těžší, ale jedno vím jistě, dědův boršč neměl obdoby! Však se ho taky vždycky vařil opravdu velký hrnec a rozdával se po všech sousedechJ

Dnes, když ho vařím, vrátím se vždycky do svého dětství.

(10 –  12 porcí)

hovězí přední 300g, vepřová plec 300g, klobása 2 ks, červená řepa 2 střední, mrkev 2 kusy, 1 petržel, celer 100g, hlávkové zelí bílé asi 200 g, brambor 1 velký, rajčatový protlak cca 100 g, stroužek česneku, koření – bobkový list, mletá sladká paprika 1 lžička, celý pepř, bobkový list, sůl, pepř, sádlo, hladkolistá petržel

Maso a klobásu nakrájíme na menší kousky. Zeleninu si načistíme a nakrájíme rovněž na menší kousky. Vezmeme velký hrnec, dáme do něj sádlo a začneme s restováním zeleniny – od nejtvrdší po nejměkčí. Po zelenině přidáme maso, a také zarestujeme. Nakonec zarestujeme protlak a mletou papriku a vše zalijeme vodou asi 3 litry, přidáme koření a sůl. Necháme pomalu vařit asi 2 hodiny, než budou maso a zelenina měkké. Do polévky můžete zvláště v tomto zimním období přidat kroupy. Ty si musíme uvařit zvlášť ve vodě, trvá to asi 30 minut a přidáme je vyceděné do hotové polévky. Polévku podáváme s oříškem zakysané smetany a nasekanou hladkolistou petrželkou.

 

Krémová česnečka

(4 porce)

Potřebujeme:

4 velké brambory, česnek – palička a půl, vývar 1 litr, máslo 2 lžíce a 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, hladkolistá petržel, smetana na šlehání 130 ml

Brambory oloupeme a nakrájíme si na malé kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci na mírném stupni rozpustíme máslo a orestujeme do zlatova česnek, asi čtvrtinu orestovaného česneku si dáme bokem na dozdobení polévky. Ostatní česnek zaprášíme moukou, necháme mouku zarestovat, přidáme brambory, sůl a pepř, zalijeme vlažným vývarem. Vaříme pozvola asi 20 minut do změknutí brambor. Polévku poté rozmixujeme do hladka a přidáme smetanu. Podáváme s opraženým česnekem a opečenými bylinkovými krutóny.

Tak zase brzy nashledanou a mějme všichni moc prima dny. J

Váš Tomáš

 

Komentáře