Jednohubky – nejen silvestrovské

Rajčatová salza, guacamole, játra v červeném oleji, švestky ve slanině

Klasické jednohubky s česnekovou pomazánkou nebo chlebíčky s vlašákem jsou jistě fajn, ale pokusím se vás letos inspirovat trochu létem a odlehčenými dobrotami, které jsou typické pro jižní národy.

Právě tyto národy i díky horku večeří až večer a právě během dne si připravují tyto malá pestrá občerstvení. Scházejí se u toho, konverzují, smějí se, tráví spolu čas a jedí tyto dobroty. Vždyť právě svátky vánoční a Silvestr je čas, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli. Je to čas pohody a dobrého jídla. Je docela možné, že pokud se blýsknete takovým výborným občerstvením, může se stát, že návštěvy si u Vás budou podávat dveře, takže pozor na to!

Udělejme si takový pestrý rautík, kde najdeme od všeho trošku a přesto se všichni do sytosti najíme. Takže s chutí to toho a jdeme na toJ

 

Dipy, pesta, prostě něco k namáčení

Pesto z červené řepy

Vezmeme si 2 střední řepy a dáme je vařit se slupkou. Jak je řepa uvařená, oloupeme ji a nakrájíme na malé kousíčky a dáme do mixéru. Přidáme asi 150 ml olivového oleje, hrst opražených slunečnicových semínek, hrst vlašských ořechů, čerstvé bylinky – k řepě se výborně hodí tymián, můžete dát klidně i petrželku, rozmarýn, bazalku. Dále přidáme velkou hrst strouhaného parmazánu a mixujeme do hladké pasty.

Pesto z červené řepy

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasta z černých oliv

150g černých oliv, stroužek česneku, olivový olej, citronová šťáva, lžička kaparů, oregano

Olivy dáme do mixéru, spolu s česnekem a začneme mixovat. Zastříkneme šťávou z citronu, přidáme kapari, koření, pepř a sůl a pak olivový olej, toho ho podle toho, jak moc budeme chtít mít pastu tekutou.

 

Rajčatová salsa

4 šalotky nebo bílé cibule, chilli paprička, česnek asi 3 stroužky, olivový olej – 2 lžíce, čerstvý koriandr – nasekaná hrst, 250 g čerstvých rajčat, třtinový cukr – asi lžíce, šťáva z půlky limetky, sůl

Nejprve opečeme na pánvi na drobno nakrájené šalotky s olejem. Až nám šalotka zesklovatí, přidáme na drobno nakrájený česnek, chvíli restujeme a pak přidáme rajčata, chilli, sůl a cukr. Necháme vyvařit tekutinu, asi 20 minut. Nakonec přidáme koriandr a rozmixujeme. Salsu necháme vychladit a uležet. Nejlépe 1 den.

 

Guacamole

Do mísy vydlabeme dužinu ze 3 avokád, kterou vidličkou rozmačkáme, přidáme nakrájenou šalotku nebo půl bílé středně velké cibule, 2 středně velká nakrájená rajčata, hrst čerstvého koriandru a dle chuti chilli papričku. Všechny suroviny smícháme a dáme vychladit.

Tyto pasty, studené omáčky můžete servírovat s opečenými tousty, tmavým pečivem, vlastnoručně udělaným proužkům z listového těsta nebo klidně se syrovou zeleninou. Je výborná nakrájená mrkev na proužky, okurek salátový nebo řapíkatý celer. A samozřejmě skvěle se hodí ke klasickým tortilla chipsům. Můžete si je klidně vyrobit, tady je recept.

 

Domácí tortilla chipsy

200 g kukuřičné mouky, 200 g pšeničné mouky hladké, 50 g změklého másla, půl sáčku prášku do pečiva. Všechny ingredience smícháme spolu se solí, můžeme přidat pepř i chilli. Vypracujeme těsto. Necháme pak odpočinout v chladu. Poté vyválíme, na tenko a vykrajujeme trojhelníčky, které pak opékáme na suché pánvi do zlatova. Chipsy můžeme pak klidně ještě dosušit asi 4 minuty na 200 stupňů v troubě.

 

Švestky ve slanině

Tato jednoduchá klasika vždycky potěší. Sušené švestky zabalte do půl plátku anglické slaniny. Zajistěte párátkem, pečte v troubě do zlatova na 180°C asi 10 minut. Můžete podávat jak teplé, tak i studené. Vždycky zmizí jako první.

 

Meruňky ve slanině

Sušené meruňky naplníme sýrem Gorgonzola, co se vejde, meruňku obalíme ve slanině, zajistíme párátkem a dáme péct do zlatova. Dobrou chuť.

 

Lososové taštičky

 

Vezmeme si listové těsto, trošku mouky na vyvalování, na náplň – uzený losos, lučinu bez příchuti 2 ks, čerstvý kopr, tvaroh tučný půl vaničky. Uzeného lososa můžeme zaměnit za kvalitního tuňáka v konzervě, naloženého v oleji. Pokud místo lososa dáváme tuňáka, kopr nahradíme jarní cibulkou. Všechny suroviny (na náplň) smícháme až vznikne hladká pasta.  Případně dosolíme a opepříme.

Z listového těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka nebo čtverečky a plníme náplní. Kraje potřeme rozkvedlaným vejcem a slepujeme konce k sobě. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

 

Játra v červeném oleji

400 g kuřecích jater, 2 kapie, 2 cibule, 100g mandlí loupaných, olej, chilli papričku, rajčatový protlak 50 g, čerstvá petřželka, červené víno asi 200 ml, worchestrová omáčka

Kapii a cibuli si nakrájíme na proužky a zarestujeme na oleji, přidáme játru. Necháme lehce opéct, přidáme mandle, chilli papričku a protlak, worchester a zalijeme vínem. Necháme dusit. Na závěr dochutíme solí, pepřem a čerstvou nasekanou petrželkou. Podáváme s opečenou bagetkou.

 

Růžičky z listového těsta

Tyto netradiční jednohubky můžeme udělat dvěma způsoby, na sladko s ovocem nebo se slanou náplní. Na slano, jsou výborné se salámem, šunkou, plněnými rajčaty a sýrem, nebo například ricottou a špenátem.

Postup je velice jednoduchý. Těsto vyválejte na tenký plátek, vytvořte asi 15 cm proužky, ty potřete třeba povidly nebo marmeládou na sladkou variantu nebo rajčatovou omáčkou či smetanovým základem pro slanou variantu. Na horní polovinu naskládejte suroviny nakrájené na velmi tenké plátky, tak aby vyčnívaly lehce přes proužek těsta, spodní stranu přehněte, jakoby udělejte pouzdro lehce přes surovinu a zaviňte do tvaru růže. Konce potřete vajíčkem, aby držely u sebe. Pečte asi 15 minut při teplotě 180 °C.

 

Všechny milovníky dobrého jídla jistě potěší mísa plná různých sýrů, posypaná oříšky a klidně pokapaná medem, sýry jsou výborné s fíky, hroznovým vínem, k některým druhům se výborně hodí i hrušky.

Stejně tak nemůžete nikdy urazit dobrou šunkou, ať už sušenou nebo dušenou, stejně tak i dobrým a kvalitním salámem, nebo domácím uzeným masíčkem, či svými škvarky nebo paštikou.

Ať se vám závěr roku vydaří a přeji mnoho štěstí, zdraví a lásky!

Tomáš

Komentáře