Zavařujeme II.

Zavařovačky kam se podíváš! Jestli toho ještě nemáte dost, mám pro vás ještě pár dobrých tipů, kterými se bavím i já v těchto dnech. Zrovna dnes ráno jsem ještě sklidil na zahradě pěkně velikou mísu rajčat, takže jakmile dopíšu tento článek, mam o zábavu postarané!

Zavařujeme kořenovou zeleninu

Co s kořenovou zeleninou, když uskladnit ji, je tak těžké, aby nevyschla? Dám Vám jeden super tip, jdeme na to:

Zelenina na másle


200 g celeru, 200 g mrkve. Od každého po 100 g petržel, kapusta, cibule, kedluben, květák, 250 g másla. Zeleninu očistíme a umeleme na masovém strojku. Osolíme dle chuti, raději méně a na másle za stálého míchání restujeme půl hodiny. Směs by za tuto dobu měla být hustá a bez vody. Horkou ji plníme do sklenic, vše pořádně upěchujeme, abychom vytlačili všechen vzduch. Povrch zalijeme 1 – 2 cm másla. Místo másla můžeme použít i sádlo. Horké plníme do horkých sterilizovaných sklenic. Zavíčkujeme, a necháme pod utěrkou vychladnout do druhého dne.

Samozřejmě použijte zeleninu, kterou máte po ruce a rádi, nemusíte mít všechnu, kterou jsem vypsal, postačí jen kořenová. Věřte, že v zimě ji oceníte, ať už budete dělat polévku nebo maso na zelenině.

Zeleninová pomazánka, kterou lze připravit i z nezralých rajčat

Budeme potřebovat 500g paprik, 1500g rajčat, pokud máte nedozrálé použijte ty zelené i ty částečně zralé, 500g cibule, 100g křenu, 3 feferonky, 150 g cukru, 2 lžičky soli, 250ml oleje. Vše se umele na masovém mlýnku a spolu s olejem se to dusí 1 a půl hodiny. Do hotové směsi přidáme 370g hořčice, prohřejeme a horké plníme do horkých sterilizovaných sklenic. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme pod utěrkou vychladnout do druhého dne.

Domácí kečup

Na přípravu kečupu potřebujeme: 2500g rajčat, 250g cibule, 120ml octu, 100g cukru, 2lžíce sladké mleté papriky, 2lžíce soli, půl lžíce pepře a půl lžíce hřebíčku. Rajčata a cibuli umeleme, a dáme povařit na půl hodiny, poté přidáme koření a vaříme do zhoustnutí. Vše propasírujeme, naplníme do čistých sklenic a sterilujeme 30 minut na 90 stupních.

Zavařujeme Cuketu!

Můžeme si z ní udělat řezy a naložit je jako okurky, viz předchozí článek. Takto upravená cuketa je křupavá a opravdu vynikající.  Cuketu můžeme také upéct s rajčaty na způsob rajčatového suga. Použijete ji poté třeba do těstovin, také jako omáčku k uzeninám a sýrům na studeném prkénku nebo třeba na topinku. Je výborná studená i teplá.

Potřebujeme 1 kg cukety, kterou zbavíme semen a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud máme starší cuketu, tak ji také oloupeme. 3 velké cibule nakrájíme na půlměsíčky a na olivovém oleji krátce orestujeme. Přidáme 2 lžíce cukru a počkáme, až začne hnědnout a karamelizovat. Přidáme na plátky nakrájených 7 stroužků česneku a asi minutu prohřejeme, aby se z česneku uvolnilo aroma, nesmí začít hnědnout. Přidáme nastrouhanou cuketu. Osolíme 2 lžičkami soli, zastříkneme 2 lžícemi vinného octu a chvíli ho necháme odpařit. Následují 2 plechovky rajčat a 150 ml rajčatového protlaku. Vše důkladně promícháme. V tuto chvíli vše vylijeme na vyšší plech, který můžeme ho vyložit pečícím papírem, aby se směs nepřichytávala. Pečeme ji 40 minut v předehřáté troubě na 180°C. Poté plníme do horkých sklenic a pevně uzavřeme. Překlopíme dnem vzhůru a pod utěrkou necháme vychladnout do druhého dne.

Pokud máme rádi, můžeme do směsi zamíchat před vylitím na plech: chilli papričku, sušené bylinky jako je bazalka, oregano, tymián nebo jejich mix. Čerstvé bylinky vyniknou jen krátce, proto se přidávají do jídla zpravidla až před servírováním, pro tento účel použijte raději sušené, které jsou aromatičtější a ve směsi budou cítit. Vhodná je také sladká nebo pálivá mletá paprika, také špetka kmínu nebo skořice.

Cibulová marmeláda

2 kg cibule nejlépe červené, ale může být i žlutá nebo jejich kombinace, 700 ml červené víno, tmavý balzamico ocet 100 – 150 ml, 200 g třtinový cukr, sůl dle chuti, olivový olej 100 ml, čerstvý tymián pár snítek. Olej rozehřejeme a restujeme na něm cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky s přidáním poloviny cukru. Počkáme, až začne hnědnout a vznikat karamel, poté přilijeme asi 100 ml vína a zastříkneme octem. Osolíme a přidáme snítky tymiánu. Dusíme cibuli na středním stupni a vždy postupně přiléváme víno a ocet, až se všechno odpaří a spotřebuje. Cibuli ochutnáme, abychom zjistili, jestli chce ještě přidat cukr nebo osolit. Cibule bude mít sytou rubínovou barvu po víně, bude měkká, ale trochu chrupkavá a konzistenci jako marmeláda. Horkou cibulovou marmeládou plníme horké sterilované sklenice, přiklopíme a pevně uzavřeme. Překlopíme dnem vzhůru a pod utěrkou necháme vychladnout do druhého dne.

Červená řepa jako čatní

Potřebujeme 750 g  červené řepy, 250g sušených švestek, 100g hnědého cukru, 3 dcl červeného vína, 150g cibule červená, skořice a badyán, chilli paprička, máslo, sůl

Nejdříve si lehce zarestujeme červenou cibuli na másle a necháme zesklovatět. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu. Chvíli restujeme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem, přidáme skořici a badyán vcelku, chilli a osolíme. Necháme probublávat na mírném plameni, dokud se řepa neuvaří asi 30 minut. Až je hotová, vylovíme koření a dáme pryč, řepu rozmixujeme. Směs plníme do nahřátých sklenic a zavíčkuje. Dnem vzhůru necháme vychladnout. Můžeme podávat se zvěřinou, nebo jako omáčku ke grilovaných masům.

Sterilizace sklenic

Klasický způsob: sklenice omyjte v mýdlové vodě, opláchněte. Urovnejte na plech a dejte sušit do trouby na 130-140°C. Nejlepšího výsledku konzervace dosáhnete, když budete horký obsah plnit do horkých sklenic.

Sklenice můžete také vařit ve vodě a poté nechat okapat nebo dát do myčky při nejvyšší teplotě. Pozor v každém případě se nedotýkejte vnitřku sklenice. Po naplnění uzavřete pevně víčkem, překlopte a pod utěrkou nechejte vychladnout.

Užijte si krásných podzimních dnů a já se jdu vrhnout na ty rajčata!

V příštím článku se podíváme na švestky, naštěstí jsem do slivovice všechny nespotřeboval!

-Tomáš

Komentáře