Cukroví

Cukroví, Vánoce, dárky, sníh…

 

Asi každý z nás se těší na Vánoce. Těšíme se na zvyky a tradice. Těšíme se prostě na tu vánoční atmosféru, pečení cukroví, balení vánočních dárků a chvíle odpočinku.

Naše domovy provoní jehličí, vůně cukroví a teplého punče nebo svařáčku. Napadlo mě přichystat pro vás pár „zdravějších“ tipů na vánoční cukroví. Můžou se hodit a třeba se stanou pro vás inspirací pro další experimentování. Tady jsou:

Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka

Potřebujeme: 150 g špaldové mouky (pokud nemáte po ruce, dejte 75 g žitné mouky a 75 g celozrnné pšeničné), 150 g pšeničné polohrubé, 50 g třtinového cukru, 20 g kvasnic, 125 ml mléka, 2 celé vejce, 60 g másla nebo Hera, 30 g rozinek, 30 g oříšků podle vaší chuti

Z vlažného mléka, kvasnic, lžičky cukru a mouky nechte vzejít kvásek. Na  vál si dejte všechny suroviny, zalijte vyběhlým kváskem a zpracujte tužší těsto. Pokud by se lepilo, přidejte mouku. Hotové těsto dáváme kynout na 1-2 hodiny na teplé místo. Po vykynutí ještě těsto lehce propracujte a rozdělte na 9 kousků. Upleťte vánočku, než budete vršit, potírejte rozkvedlaným vejcem. Jakmile je vánočka celá, ještě jednou ji potřete vejcem. Snažte se ji tvarovat více do výšky než délky. Klidně vánočku zajistěte po celé délce špejlemi, aby se Vám v troubě nerozjela. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte 10 minut. Poté teplotu stáhněte na 140 °C a pečte asi 25 minut. Ke konci pečení zkoušejte špejlí, jestli se těsto lepí nebo ne. Pokud už nelepí, vánočka je upečená. Pokud, by se vánočka seshora připalovala, přikryjte ji kouskem alobalu.

 

Nepečené ovocno- ořechové košíčky

Potřebujeme: 150g vlašských ořechů, 200g kokosu strouhaného nebo plátky, 50g rozinek, 50g brusinek, 600g jablek, 1 lžíce mleté skořice, 6 lžic kokosového oleje, šťáva s půlky pomeranče

Ořechy, kokos a sušené ovoce dejte do mixéru a rozmixujte. Ovoce můžete klidně před tím naložit do rumu, bude mít zase jinou chuť. Touto směsí plňte košíčky, můžete do papírových nebo silikonových.

Z ostatních ingrediencí si připrav náplň rozmixováním. Tímto košíčky naplň a dej ztuhnout do chladu. Košíčky můžeš dozdobit polevou z rozpuštěné čokolády.

 

Kávové dortíčky bez lepku 

Potřebujeme: 200 g Jizerky, 140 g máslo nebo Hera, 50 g třtinového cukru, 30 g kakaa,  40g ořechy dle vašeho výběru nebo lze nahradit umletým bílým mákem- koupíte v prodejnách zdravé výživy. Dále vanilkový cukr a troška skořice

Všechny suroviny zpracujeme ručně v hladké těsto a dáme odpočinout nejlépe přes noc do lednice. Poté rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme do požadovaných tvarů. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut, podle toho jak je těsto vysoké. Poté lepíme k sobě kávovým krémem. Zdobíme podle naší fantazie.

 

Kávový krém

Potřebujeme 200 dcl mléka, 1,5 lžíce vanilkového pudinku v prášku, 140 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 200g máslo, silné espresso

Z mléka a pudinku uvaříme hustou směs a odstavíme. Za občasného míchání necháme zchladnout, poté z másla a cukru utřeme krém, ke kterému postupně přidáváme pudinkovou hmotu a vychladlé espresso.

 

Klasické vanilkové rohlíčky bezlepková varianta

Potřebujeme: 100 g másla, 85 g cukr moučka nebo třtinový, 70 g bílý mák – pro ty co jsou alergičtí na ořechy, jinak místo máku dát ořechy nebo klidně půl na půl, 100 g sádla, půl polévkové lžíce fibra nebo vláknina ( Psylium), 1 celé vejce, 300g jizerky nebo bezlepková mouka Schar mix B, vanilkový cukr na obalení

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké, dobře propracované těsto, dáme odpočinout, pak tvarujeme rohlíčky. Pečeme klasicky na 180 °°C do růžova.

Po upečení ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

 

Linecké bezlepkové

Potřebujeme: 150 g Jizerka, 150 g bezlepková mouka Schar mix B, 200 – 250 g másla nebo Hera, 90 g cukr moučka, 1 vejce, citrónová kůra, 2 kávové lžičky vlákniny nebo fibry

Všechno smícháme a vypracujeme hladké těsto, dáme uležet. Těsto vyválíme tence a vykrajujeme do požadovaných tvarů, dáme na pečící papír a pečeme při 180 °C do růžova. Je možné udělat i tmavou variantu přidáním asi 30 g kakaa. Zdobení už je na vás co máte rádi. Můžete slepit marmeládou, kterou máte nejraději, nebo linecké slepit a namáčet do čokolády.

 

Sušenky z ovesných vloček s kakaem

Potřebujeme: 60 g hnědého cukru, 120 g kakaa, prášek do pečiva lžička a půl, 300 g ovesných vloček, 300 g másla nebo Hera, 2 vejce, 120 g med, 60 g nastrouhané čokolády 70 procent kakaa

Do mísy si dáme nejprve vejce s medem, ty prošleháme první, poté přidáme ostatní suroviny.

Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které pečeme při 180 °C kolem 10 minut podle toho, jak jsou kuličky velké. Vločky můžeme před přidáním do těsta rozemlet v mixéru. Těsto bude ještě jemnější.

 

Nebojte se v receptech experimentovat s moukami. Zkuste zpočátku vzít tradiční recept a nahradit ho zdravější variantou ze dvou třetin. Nebo přidejte dva druhy mouky do jedné poloviny poměru. Více o moukách přečtěte v mém článku: http://bit.ly/1MLLtT7

Zkoušejte a objevujte. Stojí to za to. Opravdu není třeba během svátků nabrat spoustu kil na váze. Jde to i jinak, zdravěji.

Držím Vám palce a přeji hezký a klidný advent

Tomáš

Komentáře