Tomův Blog

Mouka a její druhy

Mouka a její druhy

V dnešní době je k dostání nepřeberné množství mouky. Mezi nejtradičnější obiloviny, ze kterých se mouka vyrábí, řadíme pšenici, žito, ječmen a oves. Dále máme kukuřici, pohanku, sóju, amarant, rýži a další. Ale snad nejvíce používaná je ta pšeničná a to zejména kvůli obsahu lepku. Co je to vlastně lepek? Jeho základním zdrojem je mouka – pšeničná, ječná nebo...

Cukr

Cukr, cukr, cukr. Tolik skloňované téma. Taky se mu říká „Bílý zabiják“! Máme tři základní chutě, které se v běžné přírodě, tedy v potravinách tolik nevyskytují a proto nás tolik přitahují. Je to cukr, tuk a sůl. Bohužel tyto tři věci konzumujeme prakticky denně, a pokud si nedáváme pozor, jsme schopni jich přijmout opravdu veliké množství. Jsou obsaženy ve slazených...

Jaro v kuchyni

Odtávají poslední zbytky sněhu, sluníčko nás začíná hřát na těle a po ránu začínají švitořit ptáčci, je jasné, že přichází jaro. Já osobně mám toto období asi nejradši z celého roku. Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku, vše se začíná zelenat, rozvíjet a pučet. Jasná jarní zeleň a všechno kolem ve mně probouzí také nové přívaly energie a chuť jít...

(Ne) Maž mi med kolem huby!

A zrovna budu! Všichni ho známe, lidstvo zná a používá med po tisíciletí. Průzračná zlatavá tekutina plná chuti a zdraví. Kde med vlastně vzniká a proč? Abychom dostali med, musíme začít u rostlin. Rostliny produkují ve svých květech nektar a to z jediného prostého důvodu. Proto, aby přilákaly včely, které se nektarem živí. Včelky hledají nektar a přelétávají z květu na květ, tím přenášejí pyl...

Sezónní potravina, jakou má logiku?

V kamnech hoří oheň… polena práskají… za okny mrzne, až praští a všude je kopa sněhu! Vy za oknem… Usrkáváte z plného šálku, ze kterého se ještě kouří… Pravá zimní idylka, která zrovna v těchto dnech může být více či méně vzdálená pravdě. Pravda však jedna existuje s naprostou jistotou. Je zima! Zima jako roční období. Období, kdy je celá příroda v našich končinách...

Přírodní antibiotika, poraďte si lehce s nachlazením.

Nabídnu vám hned několik přírodních antibiotik. V tomhle podzimním sychravém počasí, by měly sloužit jako prevence, ale zároveň jako lék, pokud prevenci zanedbáte. Problém antibiotik, které nám předepisují lékaři, je jednak v jejich četnosti užívání a předepisování jako hlavního léku, čímž si ničíme trávicí systém a tím snižujeme přirozenou imunitu, tedy obranyschopnost našeho těla. Organismus je poté prakticky bezmocný...