Dýně

Dýně jako symbol podzimu všichni jistě známe. Nemám na mysli vyřezávání dýni na americký Haloween, který se bezpochyby spojuje s památkou Všech svatých, ale myslím to jako čas, kdy tato úžasná zelenina dozrává a tím nastává i podzim v našich kuchyních.

Všichni si jistě pamatujeme ze školních let dýňový kompot. Někomu chutnal, ale spíše si pamatuji, že nám moc tehdy nejel. Naštěstí dnes už víme, co s touto podzimní  dobrotou udělat a jak ji připravit, aby se stala bezkonkurenční dobrotou.

Všichni, kteří si již někdy dýni pěstovali, ví, že je to rostlina jednoletá a jejími plody jsou bobule nebo tykve různých zbarvení, tvarů a velikostí. Ta tradiční nejčastější barva dýně je oranžová a také různé odstíny, až po zelenou. Velikost dýní se liší, od těch nejmenších okrasných, až po mnoho kilové obry.

Velká výhoda dýně je její dlouhá skladovatelnost, samozřejmě za vhodných podmínek, zejména na suchém a chladnějším místě. Je jisté, že dobře uskladněná dýně přečká celou zimu a vy si tak můžete kdykoliv připravit například krémovou polévku nebo si ji upéct.

Tato plodina byla dovezena zřejmě z Ameriky. První zmínky patří Indiánům. Dodnes je dýně v Americe velmi populární, ale naštěstí nejen tam. Díky svému širokému využití v kuchyni se dýně stala populární i u nás.

Dýně se považuje jako významný antioxidant, právě díky vysokému obsahu betakarotenu. Obecně se dá říci, čím je odrůda více oranžová, tím více betakarotenu obsahuje. Mimo jiné najdeme v dýni spoustu minerálů a například vitamíny řady: A, B, D, E, K a minerály jako je draslík, železo, hořčík, zinek a další. Stejně tak je bohatá na vlákninu, takže na dobré trávení je dýně jako stvořená. Dýně byla už indiány užívaná pro hojení ran a jako posilovač imunity. A slyšeli jste, že pokud dýni skladujete delší dobu, zvyšuje se obsah vitaminů a cukru.

Výborná jsou dýňová semínka, pro svůj obsah omega 3 mastných kyselin. Také se vyrábí dýňový olej, ten se zejména používá ve studené kuchyni a je ceněn pro svůj obsah vitaminu E.

K dostání je dnes několik druhů dýní. Zejména k přípravě polévek, pyré, zapékání a třeba restování se nejlépe hodí dýně Hokkaido a dýně máslová.

Z dýně máslové lze připravovat i sladké pokrmy. K dostání je i dýně špagetová, ta po uvaření skutečně vytváří jakési špagety. Dále známe turbanovou dýni, nebo dýně chameleon, ty se využívají spíše k dekoraci, ale můžeme je klidně upéct. Ještě se můžete setkat s muškátovou dýní nebo dýní Goliáš, tato ale dorůstá velikých rozměrů a docela rychle podléhá zkáze, takže není vhodná na skladování. Já rád nejradši používám dýni Hokkaido.

Dýně 1

 

Zde je pár tipů jak z dýně vykouzlit něco chutného na talíř:

Dýňové máslo

Na tento recept je výborná dýně máslová, stačí ji upéct doměkka. Dužinu zbavenou slupky a semínek, dejte péct na 180°C asi 35 minut. Poté dužinu přendejte do mixéru, přidejte špetku skořice, vydlabaný vanilkový lusk a třtinový cukr. Na 3 kilovou dýni dejte asi 150g cukru. Rozmixujte do hladka. Poté přendejte do kastrůlku, přilijte asi 2dcl jablečného moštu a šťávu z citrónu. Nechte zredukovat do požadované hustoty. Dejte do sklenic a pro jistotu sterilizujte při 85 stupních asi 20 minut. Zkuste i varianty s čokoládou nebo praženými oříšky. Je výborné i jako náplň do buchet nebo namazané na čerstvý loupák či toast s máslem, ale také například do palačinek.

Polévka dýňový krém

Dýni nakrájejte na menší kousky o hraně asi 4cm a oloupejte slupku. Pokud použijete Hokkaido, slupku loupat nemusíte. Dýni dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posolte, pečte asi 35 minut na 180°C. Je také varianta, že dýni orestujete na olivovém oleji nebo másle v hrnci, podlijete a budete dusit do měkka.

Jakmile je dýně upečená, tak v hrnci zpěníme na másle cibulku, přidáme upečenou dýni, podlijeme vývarem nebo i vodou a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Přidáme smetanu a vše rozmixujeme dohladka, necháme asi 3 minuty prohřát a můžeme servírovat.

Polévku můžete také dochutit muškátovým oříškem, chilli, kari kořením nebo čerstvým zázvorem. Nebojte se ani skořice nebo čerstvých bylinek na závěr. Variant je spousta. Do polévky můžete místo sladké smetany přidat také kokosové mléko nebo zakysanou smetanu. Polévku můžete dekorovat také bylinkovými krutony, opečenými dýňovými semínky nebo semínky slunečnice. Pokaždé může vaše polévka chutnat trochu jinak, ale vždy bude výborná.

Dušená dýně s koprem

Na másle si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou dýni. Pak osolit a nechat pod pokličkou dusit do měkka. Pokud je třeba tak trochu podlít vodou. Až je dýně měkká, přidáme smetanu, trochu cukru a pár kapek octu. Úplně nakonec nasypeme na drobno nasekaný kopr a pokud možno hned podáváme. K tomu nějakou dobrou pečínku, třeba pečený bůček do zlatova a hostina může začít.

A I když je zima za dveřmi udělejte si výbornou zmrlinu z dýně.

Půl kila dýně dejte do hrnce na kousíček másla a restujte, přidejte 150g třtinového cukru a nechejte zkaramelizovat. Podlijte čerstvou šťávou z pomeranče asi 2,5 dcl a nechejte podusit na mírném plameni do měkka. Pak rozmixujte a nechte vychladit.

Mezitím si rozmíchejte řecký jogurt 500 g a dva kelímky zakysané smetany, vydlabaný vanilkový lusk a asi 50g nastrouhané bílé čokolády. Tuto směs smíchejte s vychlazenou dýňovou směsí, nalijte do misky a dejte do mrazáku. Zmrzlinu sem tam promíchejte ještě jak tuhne, aby se v ní nevytvořily hrudky.

 

V příštím článku se budeme věnovat skoro zapomenuté, nicméně mému dětství velmi blízké zelenině tuřínu.

Jdu si udělat tu zmrzku, mějte krásné dny a užívejte si předvánoční čas.

Tomáš

 

Komentáře